La reunió de les hienes i els gossos


  Wuloolu nin suluwoolu la kathia

VET AQUÍ QUE A PROP D'UN POBLAT DE LA SABANA AFRICANA hi havia un grup de hienes que quan sortia de cacera el primer que feia era anar-se'n cap al poble per endur-se'n els xais i les ovelles de la gent que hi vivia.

Però a l'entrada del poble hi havia una família de gossos que quan veia que les hienes s'hi acostaven, bordaven i avisaven la gent, que sortien amb bastons per fer-les fora.

Un dia, les hienes, tipes cada vegada que anaven al poblat en sortien amb les mans buides i ben estomacades, van demanar als gossos de fer una reunió per explicar-los que elles només volien aconseguir menjar i demanar-los que deixessin de bordar per avisar la gent del poblat. - On voleu que fem la reunió? - van demanar els gossos.

- Aquí, al bosc, a casa nostra - van contestar les hienes.

- Ui, no, no, que si la fem a casa vostra després de la reunió us ens cruspireu de viu en viu...

- On la voleu fer, doncs, vosaltres? - van preguntar les hienes.

- Doncs aquí on vivim nosaltres, a l'entrada del poblat.

- Ui, no, no - van dir les hienes -, que si la fem a casa vostra sortirà tota la gent del poble i ens estomacaran de valent.

I al final, després de molt discutir, van acordar de no fer la reunió ni en un lloc ni a l'altre, sinó al bell mig de tots dos, al camí que duia del poblat al bosc.

Arribat el dia, el més gran dels gossos es va dirigir cap a la reunió amb una cua de hiena amagada dins d'una bossa i, quan ja hi eren tots presents, es va adreçar a les hienes i els va dir:

- Abans que res voldria fer-vos saber una cosa molt important.

- Què, què, digues, digues - van respondre les hienes.

- Fa uns quants anys, per resoldre un afer similar, vam fer unes quantes reunions amb els vostres avantpassats, i cada vegada que ens reuníem, quan s'acabava la trobada, la hiena més gran moria misteriosament. És la pura veritat, i perque us en convenceu, mireu, aquí us porto les cues de totes les hienes que van morir.

I va treure la cua de la bossa i la va ensenyar, i després de ficar-la dins la bossa va tornar a ensenyar-a tantes vegades com hienes explicava que havien mort després de les reunions amb els gossos. Quan les hienes van veure tantes cues i que cadascuna era d'una hiena morta, es van posar pàl·lides i la més gran de totes, morta de por, va dir:

- Ui, ui, potser no fa falta que aquesta reunió continuï..., no sigui que quan s'acabi, jo, que sóc la hiena més gran de la colla, mori abans de la meva hora... Deixem-ho, deixem-ho per a més endavant...

I va fugir esperitada del lloc. I darrere seu tota la resta de la bandada. <

I així va ser com el gos més gran i savi va aconseguir que les hienes els deixessin tranquils, i així va ser també que van seguir bordant per avisar la gent del poble cada vegada que les hienes s'hi acostaven per robar-los els xais i les ovelles.

Els contes que integren el DVD són: 
Les dues dones del rei - Mansakeela musufuloo
La serp i la noia - Saa nin sunkutoo
La llebre i la hiena - Suluu nin sann
La reunió dels gossos i les hienes - Wuloolu nin suluwoolu la kathia